Browser: Vinduer, faner og links

Michael Maardt, juni 2010. Video tid: 15:20

Hvis du ofte har en masse vinduer åbne og du ikke kan finde rundt i dem, så læs videre ...

Browser
En browser er et program, som kan læse hjemmesider. Windows bliver leveret med en gratis browser, som kaldes Internet Explorer. Jeg vil fremover bare kalde det en browser, thi de forskellige browsere (Firefox, Safari osv.) ligner hinanden på mange punkter.

Link
Hvis jeg vil henvise dig til en anden side, kan jeg lave nogle af ordene til et såkaldt link. Et link er en henvisning til et andet dokument på internettet. Typisk henvises til en webside, men det kan også være en henvisning til noget andet, f.eks. en PDF fil, musik, video eller et billede.

Standard vises et link med blåt og hvis du fører din mus henover, vil musens udseende skifte og så ved du, at det drejer sig om et link. Her kommer så et link: Her finder du de bedste CD og DVD skiver. Det interessante er, at når du klikker dette link, åbnes den nye side i samme vindue.

Et link er standard blåt og når det har været besøgt, er det typisk blevet violet. Den person, der laver hjemmesiden, kan lave det anderledes, men standard er blå til et ubesøgt link og violet til et besøgt link.

Her tilsyneladende samme link: Her finder du de bedste CD og DVD skiver. Vent lige med at klikke. Jeg har lavet linket så det åbner et nyt vindue i din browser.

Det gør jeg - og visse andre personer, der laver hjemmesider (webmasters) - primært for ikke at miste dig, når du nu endelig er kommet til min hjemmeside. Sagen er: Linket fører til en anden hjemmeside end knowware.dk, nemlig til producenten Taijo Yuden, som producerer brændbare skiver.

Så det sidste link er altså forskelligt på to måder:

  1. Det åbner en webside fra en anden hjemmeside end knowware.dk og
  2. websiden åbnes i et nyt vindue eller fane.

Hvordan kan man se, hvor et link fører hen?
Når du kører din mus hen over et link, så vises i statuslinien nederst i vinduet internetadressen. Hvis du ikke kan se statuslinien, så gå i menu Vis og der skal være hak ud for Vis Statuslinie.

Jeg klikker på et link, som fører hen til en anden hjemmeside, og der åbnes et nyt vindue. Det gør jeg flere gange, og der er i alt 4 vinduer åbne på et tidspunkt. Jeg viser, hvordan man undgår at der åbnes nye vinduer, hver gang der klikkes på et link, nemlig ved at arbejde med faner. Jeg lukker først de 3 overskydende vinduer ved at højreklikke i bunden af skærmen på hvert ikon og højreklikker igen for at lukke vinduet.

Faner
I mange programmer kan man arbejde med faner. Det findes i flere programmer, hvis man har flere dokumenter åbent samtidigt. I en browser kan man også have flere websider åbne samtidigt - i samme vindue.

Jeg aktiverer menuen Funktioner, vælger Indstillinger, jeg kigger nede ved Faner, klikker Indstillinger. Aktiver Fanebrowsing, og jeg viser, hvilke andre punkter jeg aktiverer:

Nu er der sket en lille forandring i browseren Internet Explorer. Der er kommet faner, og ved siden af den første fane kan man se, at ved klik kan man åbne en ny fane, men dette kan også gøres vha Ctrl+T

Jeg viser, hvordan jeg hurtigt via genvejstaster kan åbne nye faner, lukke en fane og skifte mellem faner. Internet Explorer 8 har en ny smart funktion, som Microsoft sikkert har snuppet fra Apples browser Safari: en oversigt over åbne faner.


Copyright © 2022-2023 by Michael Maardt. You are on knowware.dkContact

Share