[denne side er en bearbejdet udgave af en del af hæftet Flygt fra Musefælden fra 1997]

Slet

Du kan slette flg objekter: filer, mapper (både i venstre og højre rude), men ikke systemmapper, drev eller objekter på højere niveau. Heldigvis. Efter at have markeret et eller flere objekter, trykker du Delete. Hvad der nu sker, afhænger af nogle indstillinger for Papirkurven.

Papirkurven

Windows indførte en god ting - langt om længe. Vi har alle slettet en fil og bagefter fortrudt. Mac-brugere har i årevis haft en papirkurv på skrive-bordet. Nu har Windows-brugere også fået det.

Papirkurven er en såkaldt systemmappe. Lad os lige kigge på papirkurvens egenskaber. De fleste aktiverer papirkurven via ikon på Skrivebordet. Det gør vi ikke. I Stifinder findes den som et af de sidste objekter i venstre rude. Du trykker End, så er du i nærheden, hvis du da ikke lander på den.

Marker Papirkurv og tryk Alt+Enter (genvej for et objekts egenskaber). Du får nu en dialogboks, hvor du kan lave forskellige indstillinger:

 

Har du sat punkter som mine anbefalinger, sendes en fil øjeblikkeligt i papirkurven ved tryk på Delete. Fortryder du, trykker du Ctrl+Z.

Hvis du er 100% sikker på, at du aldrig får brug for en bestemt fil, trykker du Shift+Del og filen sendes ikke til papirkurven, men slettes reelt fra hard-dis-ken (ingen fortrydelsesret), men .. du spørges om du er sikker.

Slet filer i papirkurven

Du kan kigge filerne igennem i højre rude. Her kan du se, hvad du har slettet siden sidste tøm-ning. Tab evt. til højre rude og gennemgå filerne, inden du sletter. Marker dem, du defi-nitivt ønsker at slette.
Hvis du vil slette samtlige: Ctrl+A og tryk Del.

Windows insisterer på sidste advarsel. Du vælger Ja, og dine filer er væk, gone forever.

Gendan filer i papirkurven

Du kan se, hvorfra filen stammer. Shift+F10, vælg Gendan, og filen gendannes det sted, hvor fra den blev slettet.

Hvad sker der, når papirkurven når grænsen

Du har defineret en eller anden procent af et eller flere drev, som papirkurven kan bruge. På et tidspunkt bliver papirkurven fyldt. Det interessante spørgsmål er nu: hvad gør Windows, når du sletter den næste fil? Svar: denne sidst slettede fil placeres i papirkurven og de ældste filer bliver smidt ud af papirkurven, uden at du får det at vide!

Det fortæller Microsoft mig bekendt ikke noget om, men det er vigtigt at være opmærksom på dette. Hvis du altså vil have mulighed for at gendanne en fil, som du har slettet for længe siden, skal du gøre to ting:

  1. sætte procenten så stor, at papirkurven ikke bliver fyldt, og
  2. slette filer i papirkurven regelmæssigt

Hvis du som mig altid er 99% sikker, når du sletter filer, og er træt af at bruge harddiskplads til papirkurven og træt af at tømme papirkurven, sætter du procenten til et lavt tal mellem 1 og 5. Man skulle tro, at man kunne sætte procenten til 0 for at løse problemet, men så spørger Windows hver gang, du vil slette en fil.

Sættes procenten til et lavt tal, bruges ikke så megen harddiskplads, man kan stadig fortryde en sletning (hvis man er hurtig nok) og man kan trykke Delete uden at skulle bekræfte.

næste side


Copyright © 2022-2023 by Michael Maardt. You are on knowware.dkContact

Share