[denne side er en bearbejdet udgave af en del af hæftet Flygt fra Musefælden fra 1997]

Opret et objekt

Indtil nu har det handlet om allerede eksisterende objekter, men hvordan skaber man selv et objekt. Hvis vi følger objekt-hierarkiet fra oven er det første, man som bruger kan skabe, et drev. Dette behandles dog ikke her (se litt. om FDISK). Næste niveau er en mappe.

Opret Mappe

  1. Marker i venstre rude (C:)

  2. Alt, Filer – Første menupunkt Ny er markeret

  3. Tryk Enter – Menuen folder sig ud med menupunkt Mappe markeret.

  4. Tryk Enter
    I bunden af højre rude dannes en ny mappe. Denne mappe dannes niveaumæssigt et niveau under det objekt, hvor du startede (C:) eller med andre ord: som indhold i objektet C: og derfor optræder den i højre rude. Mappens foreløbige navn er NY MAPPE. Hvide bogstaver med sort markering.

  5. Skriv tallet 1, hvorved NY MAPPE med det samme slettes og erstattes af tallet 1.

Tryk Enter for at acceptere det nye navn.

En af Stifinders svagheder er ikke øjeblikkeligt at kunne opdatere sine vinduer. Til dette formål findes F5 og begge vinduer opdateres korrekt sorteret.

Det vigtige er at forstå logikken. Du har markeret et objekt i venstre rude. Du opretter en ny mappe til dette objekt. Den nye mappe vises i højre rude, fordi den er indhold i objektet.

Jeg havde i starten svært ved at overskue de forskellige mapper og deres forhold til hinanden, når jeg kopierede eller flyttede hele mapper med indhold.

Objekters egenskaber

Lad os vende tilbage til objekter og kort repetere de forskellige niveauer: SKRIVEBORD – Denne Computer – Drev – Mappe – Fil – Genvejsfil

Et af dette skrifts budskaber er: Du kan nå alle objekter og indstillinger via Stifinder. Lad os undersøge de forskellige objekters egenskaber via Stifinder. Du kan altid trykke Alt+Enter og se et objekts egenskaber.

Mappe

Find en mappe, som indeholder mange mapper. Tryk Alt+Enter. Du får det samlede antal indeholdte mapper og filer samt disses størrelse at vide. Praktisk, når man skal finde ud af, hvor mange MB en mappe indeholder (i forbindelse med oprydning, zip eller backup).

Drev

Marker ét drev og tryk Alt+Enter. Du får en nydeligt lagkagediagram, der viser drevets totale kapacitet, forbrugt og ledig plads. Du kan give drevet et navn (praktisk til speed-search) og via Ctrl+Tab får du adgang til tre programmer: Du kan teste drevet (anbefales regelmæssigt), tage backup eller optimere drevet. Det sidste handler om såkaldt de-fragmentering.

Denne Computer

Markér i venstre rude Denne Computer. Du har i højre rude en oversigt over alle drev: kapacitet og ledig plads. Alt+Enter (samme som Kontrolpanel, System).

Skrivebord

Tryk Home og du lander på SKRIVEBORD. Jeg vil ikke beskrive Indstillinger, hvor du indstiller skærmopløsning, da det fører for vidt, men det er vigtigt, at du bruger den højest mulige opløsning, der giver et skarpt skærmbillede. Et andet vigtigt punkt, som hænger sammen skærmopløsningen, er: hvilke farver viser din skærm, eller rettere: har du ladet Microsoft bestemme? Du kan nemlig indstille næsten alle forskellige elementer og give dem præcis den farve, du ønsker.

Tryk Alt+Enter. Brug Ctrl+Tab indtil Udseende.

Jeg anbefaler, at du bruger nogle minutter til at afprøve forskellige muligheder. Det er vigtigt, at farver og bogstavernes størrelse passer dig. Det gode ved denne boks er knappen nederst til højre: Anvend. Hver gang du har rettet en af de mange variable og vælger Anvend, aktiveres de forskellige værdier, dvs. de slår igennem overalt. Åbn Stifinder og f.eks. Word. Du kan med det samme se, om bestemte indstillinger passer dig.
Jeg har brugt mange timer til at teste de forskellige indstillinger, ikke kun for at beskytte mine øjne, men også for at finde en indstilling, der gav letlæselige billeder i disse hæfter.

Den øverste del af dialogboksen viser de forskellige elementer, der optræder i Windows: et inaktivt vindue, et aktivt vindue, en dialogboks og baggrunden. Bortset fra baggrunden har hver af delene flere forskellige dele, som kan have hver sin farve, skrifttype og evt. skriftstørrelse. Klik på et element i eksempelvinduet og bemærk, at du ved feltet Billedeelement får dets navn at vide samtidig med, at der popper forskellige egenskaber frem under Størrelse, Farve, Skrifttype, Skrifttypens Størrelse og Skrifttypens Farve samt for visse elementer også muligheden for Fed og Kursiv. Der er nok af muligheder.

Du kan altså ændre på mange elementer. Når du har en tilfredsstillende sammensætning kan du gemme alle disse indstillinger som et farveskema, som du navngiver. Microsoft har lavet en del forskellige farveskemaer, som du hurtigt kan bladre i ved at bruge ned-pil i feltet Skema. De fleste er ubrugelige.

Jeg foreslår: Start med at vælge Gem Som og skriv dit eget navn som farveskema

Klik OK knappen, klik Farve, klik Andet og skriv 224 til alle værdierne Rød, Grøn og Blå.

Dette giver en lysere rasterfarve, og denne farve slår igennem mange steder i Windows,
hvilket ses ved at vælge Anvend.

Bemærk elementet ved navn Ikon. Du kan ikke vælge det via klik, men må vælge fra listen af billedeelementer. Størrelse bestemmer ikonernes størrelse på Skrivebordet samt i Stifinder og Denne Computer. Vigtigere: skrifttypen og dennes størrelse bestemmer bogstaverne i Stifinder og Denne Computer og andre lignende programmer. Brug lidt tid til at finde den skrifttype og størrelse, som passer dig bedst. Prøv Arial, FixedSys, Ms_Sans_Serif og System og derefter i forskel-lige størrelser.

Klik på Rullepanel og lav den evt. større. Hvis du bruger musen til at scrolle, får du hurtigere fat i rullepanelet, som jo befinder sig ret langt ude til højre på skærmen.

Det er vigtigt, hvad du vælger. Du kommer til at se på dine valg i mange timer, så vælg, hvad du synes om, og skift evt. hver tredie måned for afvekslingens skyld. Større bogstaver betyder: let at læse, men du kan ikke se så mange mapper/filer ad gangen, så du må lave et kompromis. Prøv dig frem og som sagt: brug lidt tid til det. Det lønner sig.

næste side


Copyright © 2022-2023 by Michael Maardt. You are on knowware.dkContact

Share