Michael Maardt PC siden 1984 • på nettet siden 1990. Her er 420 sider.


Michael Maardt 2004

Hvor købes bedste CD-R DVD skiver?

- ikke: Hvor købes de billigste CD eller DVD medier/skiver?

Michael Maardt

Hvilke brændbare CD-R og DVD skiver (medier) er de bedste og hvor køber man dem? Jeg gik på jagt på nettet og fandt hurtigt forumet club.cdfreaks.com - som nu hedder club.myce.com - hvor der findes informationer, dog svært tilgængelige for begyndere.

Jeg giver tit op i forum, hvor nørder diskuterer petitesser for diskussionens egen skyld og bruger fagord og forkortelser. Ofte er informationerne i et forum ikke aktuelle, og ingen gider lave en samlet fremstilling af et emne.

Jeg var heldig i det bedste danske forum recordere.dk at støde på en dansker, som har været moderator i club.cdfreaks.com med 15.000 poster på 4 år (!), og i det danske forum videregav han noget af sin enorme viden, så denne side takker Dragemester. Jeg har tilføjet lidt.

Hvad drejer det sig om?

Det drejer sig om, hvem der har produceret, og ikke firmaet (brand), der lægger navn til. Eksempel: Verbatim får produceret skiver hos Mitsubishi Chemicals. En skive har en såkaldt  Mediekode eller Media ID, som identificerer producenten/fabrikken.

Jeg fandt denne interessante side med mange koder og en vurdering af de forsk. skiver. Det gratis program DVD Identifier kan læse mediekoden, ImgBurn kan osse via funktionen Discovery. Media ID bruges mest i forbindelse med DVD.

Overfladen

Jeg har kun prøvet almindelige skiver med mat sølvagtig overflade (silver matt). De kan beskrives med en specialpen. Det ser ikke så pænt ud, men det er godt nok til mig. De såkaldte printable eller full printable kan beskrives med printer, jeg har ikke prøvet. De er pænere og typisk hvide og en tuschpen skriver pænere på disse, og de koster lidt mere end de simple.

CD-R

De bedste CD-R media er produceret af Taiyo Yuden, næstbedst Verbatim (Super) AZO, afhængig produktionssted. Taiyo Yuden CD-R medier kan købes "unbranded", men ellers er disse Taiyo Yuden: Plextor CD-R, Verbatim Pastel CD-R, Verbatim Extra Protection CD-R Made in Japan (skal være Made in Japan, ellers ikke Yuden)

1. CD-R medier produceret af Taiyo Yuden. Disse sælges del fra visse online shops under Taiyo Yuden mærket, f.eks. hos SVP, xmediatrade eller Nierle. De sælges også som Verbatim Pastel CD-R
Sept. 2009
: Kig efter "JVC - Taiyo Yuden" hos Nierle og xmediatrade. Nierle skriver at skiverne er lavet af Taiyo Yuden.

2. Verbatim AZO (nyt navn) eller Super AZO (gammelt navn) produceret i Taiwan, Kina, Mexico er på højde med Taiyo Yuden (produceret i Indien er af lavere kvalitet, men stadig bedre end det meste andet ). Disse kan fås hos f.eks. IT-Netsupply, WeSellCD, og SVP. Så vidt jeg ved er alle Verbatim LightScribe CD-R også af denne type. Versionen med "Crystal" overflade er den, jeg har prøvet, hvor top laget er bedst beskyttet.

CD-RW

Verbatim er de eneste som er værd at købe

DVD+R og DVD-R Single Layer

De generelt mest kompatible 8x medier med bedst kvalitet er Taiyo Yuden 8x DVD+R (YUDEN000 T02), Verbatim 8x DVD+R (MCC003), Taiyo Yuden 8x DVD-R (TYG02) og Verbatim 8x DVD-R (MCC02RG20).

Hvis ens recorder/brænder er kompatibel med 16x medier, hvilket de nyeste brændere og recordere er (dec. 2008), så er Verbatim 16x DVD+R (MCC004) og Verbatim 16x DVD-R (MCC03RG20) de generelt bedste og mest kompatible, da de har været på markedet længst. Med de nyeste brændere vil Taiyo Yuden 16x DVD+R (YUDEN000 T03) og Taiyo Yuden 16x DVD-R (TYG03) også være rigtigt gode.

Sept. 2009: Kig efter "JVC - Taiyo Yuden" hos Nierle og xmediatrade. Nierle skriver at skiverne er lavet af Taiyo Yuden.

Verbatim 16x DVD+R er MCC004, hvis de er Made in Taiwan eller Made in India, hvor Made in Taiwan typisk har lidt mindre variation i kvalitet.

Verbatim 16x DVD+R medier Made in Japan er YUDEN000 T03 produceret af Taiyo Yuden.

Verbatim 16x DVD-R er MCC03RG20, hvis de er Made in Taiwan eller Made in India, hvor Made in Taiwan er lidt bedre.

Verbatim 16x DVD-R medier Made in Japan er TYG03 produceret af Taiyo Yuden.

Plextor 16x DVD medier er altid Taiyo Yuden.

Ægte Maxell Made in Japan DVD+R og DVD-R medier er gode, men svære at finde. Langt de fleste medier solgt som Maxell er produceret andre steder af underleverandører, og er ikke af den samme kvalitet som Maxell Made in Japan medier. Maxell Made in Japan kan købes hos Nierle som Thermal Printable medier.

Rigtigt gode DVD medier til fornuftig pris hos SVP er Maxell Xtreme ProTek. De er billige, da de er udgået af produktion, men de har ridsebeskyttet overflade og er af kvalitet på højde med Verbatim og Taiyo Yuden (uden ridsebeskyttet overflade). DVD-R varianten af disse Maxell medier ser ud til at være lidt mere kompatibel med en ultrasart DVD afspiller.

Taiyo Yuden 8x DVD+R er mere eller mindre det bedste og bredest kompatible DVD medie, der er produceret - bedre end 8x DVD-R og bedre end 16x varianterne.

DVD+RW og DVD-RW

Verbatim er det sikreste og nemmeste valg. Ricoh DVD+RW medier er også gode, men noget sværere at finde. Andre DVD+RW og DVD-RW medier er at betragte som lotteri.

DVD-RAM

De fleste DVD-RAM medier er lavet af Matshita/Panasonic og er fremragende. De sælges under en række brands som f.eks. Panasonic, Verbatim, JVC, TDK (kan også være Maxell DVD-RAM medier).

Verbatim DVD-RAM medier er lavet af Matshita/Panasonic og har en Hard Coat Protection, som gør dem mere modstandsdygtige overfor ridser.

DVD+R Dual/Double Layer

Kun Verbatim kan generelt anbefales.

DVD-R Dual/Double Layer

Disse bør man så vidt som muligt undgå, da de ikke er kompatible med de fleste DVD afspillere.

Summa summarum

Hvis du vil have de bedste skiver: 1. Taijo Yuden eller 2. Verbatim.

Kvalitetscheck

For at checke en skives kvalitet med f.eks. DiscSpeed kræves et DVD drev, som understøtter "kvalitetsskanning", typisk LiteOn DVD brændere (men der er også andre). Jeg blev anbefalet LiteOn 20A1.

Shops og forsendelsespriser

En 50-pack vejer 1kg og en 100-pack vejer 2kg. For mig at se er der mindst to typer af kunder (og dermed shops, der indretter sig på disse to typer):

Den normale bruger, der som mig en gang imellem køber en pakke CD og en pakke DVD (50 el. 100 i pakken). Det bliver ikke over 5 kg og det behøver ikke at være de allerbedste skiver. Denne slags shops kalder jeg "Normal"

Normale shops til den 'normale bruger'

IT-Netsupply.dk  Forsend. omkost. ved selvafhentning udvalgte steder via GLS: 1kg=20, 5kg=40, 10kg=56. Jeg støtter filosofien med selvafhentning til lavere fragtpris. 

Flg. shops deler lager og har næsten ens hjemmesider, men forsk. priser og fragt:

SVP.co.uk  sender sept. 2009 desværre ikke ud af UK - de har overskredet deres export grænser (EU er noget mærkeligt noget). Du må checke, hvordan status er. De (12 UK helt op til 10 pakker med 100 skiver, eller 20 pakker for kun 14 UK pund. Der 'opfordres' til stort indkøb.)

Shops til storindkøb med de bedste varer, største udvalg

Nierle.de  28kg=100. Stort udvalg OG mediacode (Media ID) på varerne og en smart Mediakode søgefunktion (øverst til venstre).

Tip

Jeg går samtidigt på flere shops og begynder at bestille i alle shops og efterhånden viser det sig, hvor det er billigst eller hvem, der har alle de ting, jeg vil købe.

Du er på KnowWare.dkRent drikkevand • 25. Apr. 2017